ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνική οικονομία Το Νέο Νομοσχέδιο για τις ΟΚοιΠ, και τον Εθελοντισμό έχει επισήμως γίνει νόμος του κράτους του οποίου η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει σε βάθος χρόνου 6 μηνών.


Το Νέο Νομοσχέδιο για τις ΟΚοιΠ, και τον Εθελοντισμό έχει επισήμως γίνει νόμος του κράτους του οποίου η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει σε βάθος χρόνου 6 μηνών.

 

Μπορείτε να δείτε το τελικό κείμενο ΕΔΩ. Το κομμάτι που αφορά τις οργανώσεις και τον εθελοντισμό είναι μέχρι το άρθρο 27 σελ 11.


Η διαδικασία ψήφισης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φάνηκαν να έχουν διαβάσει καλά τα υπομνήματα μας, να αναφέρονται στην Κοινή Δήλωση αλλά και στο "σύνθημα" μας "Ναι στη Ρύθμιση όχι στη Συρρίκνωση" υιοθετόντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας. ΚΚΕ και Ελλ. Λύση είχαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις τοποθετήσεις τους. Τέλος η πλειοψηφία της ΝΔ ενώ φάνηκαν σε μερικές τοποθετήσεις να έχουν διαβάσει τις προτάσεις μας, τελικά ψήφισαν ομόφωνα το σχέδιο νόμου.


Βασικές Βελτιώσεις νομοσχεδίου:

Άρθρο 5 & 8: Αφορά την σύσταση διεύθυνσης ΟΚοιΠ στο υπουργείο Εσωτερικών.

"Η Διεύθυνση Ο.Κοι.Π. και Κοινωφελών Φορέων είναι υποχρεωμένη να καταχωρήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών στη Δημόσια Βάση Δεδομένων Ο.Κοι.Π. και να εγγράψει εντός τριάντα (30) ημερών στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π.τις Ο.Κοι.Π. που πληρούν τα τυπικά κριτήρια καταχώρησης ή εγγραφής κατά τον παρόντα, καθώς και τους κοινωφελείς φορείς που αναφέρονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 7. 2. Η Διεύθυνση Ο.Κοι.Π. και Κοινωφελών Φορέων αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας, σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137)."

" η Διεύθυνση Ο.Κοι.Π. και Κοινωφελών Φορέων προβαίνει υποχρεωτικά στην εγγραφή της Ο.Κοι.Π. ή στην ανανέωση εγγραφής της εγγεγραμμένης Ο.Κοι.Π. στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π.. Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης για εγγραφή ή ανανέωση εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π., η Διεύθυνση Ο.Κοι.Π. και Κοινωφελών Φορέων ενημερώνει εγγράφως και αιτιολογημένα την αιτούσα"


Τα συγκεκριμένα ορίζουν το αυτονόητο, τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους φορείς. Είναι μια σημαντική βελτίωση καθώς όσες οργανώσεις έχουν εμπειρία από το μητρώο του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για παράδειγμα έχουν βιώσει μεγάλες καθυστερήσεις.


Άρθρο 7 2γ Συμβάσεις Εταίρων

Δεν συνάπτει συµβάσεις οποιουδήποτε είδους µε πρόσωπα που συµµετέχουν στα οργανα διοικησης της ή µέλη ή εταίρους της που έχουν τον καταστατικό έλεγχό της, συζύγους ή τα µέρη µε τα οποία έχουν συνάψει σύµ φωνο συµβίωσης, τέκνα και γονείς των ανωτέρω προσώπων, πλην συµβάσεων εξαρτηµένης εργασίας µε συνήθεις όρους και αποδοχές και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των εργαζοµένων κατ’ έτος, καθώς και µε εταιρείες τις οποίες αυτά τα πρόσωπα ελέγχουν, έναντι αµοιβής ή ανταλλάγµατος επαχθούς για την Ο.Κοι.Π., που αποτιµάται άνω των χιλίων (1.000) ευρώ ετησίως


Το συγκεκριμένο δεν μας ικανοποιεί. Στην ουσία αλλάξανε το αυθαίρετο ποσοστό του 3% σε 5%. Είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.


Άρθο 14 2α. Εθελοντική Εργασία και Δήλωση ΕΡΓΑΝΗ

Υποχρεούται να αναγγέλλει τους εθελοντές στην ειδική εφαρµογή του πληροφοριακού συστήµατος καταγραφής εργαζοµένων ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι προσβάσιµη µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δηµόσιας Διοίκησης (gov.gr, ΕΨΠ), µε εξαίρεση τις έκτακτες περιπτώσεις προσφοράς εθελοντικής εργασίας


Διόρθωση τελευταίας στιγμής εξαιρετικής σημασίας για τις υποχρεώσεις φορέων να δηλώνουν εθελοντές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ακόμα όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για "μαζικές εκδηλώσεις".


'Αρθρο 24 - Οχήματα και απαλαγή από Τέλη Κυκλοφορίας

Τα κοινωφελή ιδρύµατα και οι εγγεγραµµένες Ο.Κοι.Π. απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οχηµάτων ειδικής χρήσης και οχηµάτων των Ο.Κοι.Π., τα οποία έχουν λάβει άδεια Φορτηγού αυτοκινήτου Ιδιωτικής Χρήσης (Φ.Ι.Χ.), ανεξαρτήτως βάρους και κυβικών, πυροσβεστικών οχηµάτων, ειδικών οχηµάτων µεταφοράς ατόµων µε ανα πηρία, σχολικών οχηµάτων, διασωστικών οχηµάτων για περιπτώσεις πυρκαγιών, ατυχηµάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών και οχηµάτων που είναι αναγκαία για τη διε νέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων


Προστέθηκαν στα οχήματα ειδικής χρήσης τα φορτηγών !


---------------------------------------------------------------------------------------------


Η συντονιστική ομάδα δικτύων θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας σε καίρια σημεία που το νομοσχέδιο είτε δεν βελτίωσε είτε δεν ορίζει. Πιο συγκεκριμένα τις διατάξεις για σύναψη συμβάσεων με εταίρους, φοροελαφρύνσεις, το ποινικό μητρώο και φυσικά την ενοποίηση των διάσπαρτων μητρώων σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.


Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη λίστα των 300 οργανώσεων για μελλοντικές ενημερώσεις που θα αφορούν αποκλειστικά νομοθετικά ζητήματα. Αν θέλετε να σταματήσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις παρακαλώ απλά απαντήστε σε αυτό το e-mail.


Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλες τις οργανώσεις για την εμπιστοσύνη, την στήριξη, τις δράσεις και το ενδιαφέρον που δείξαμε όλο αυτό το διάστημα!

Για εμάς η μεγαλύτερη νίκη και κληρονομιά όλης αυτής της διαδικασίας είναι η πρωτοφανής συσπείρωση τόσο διαφορετικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε ζητήματα που πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος στο 100% προτάσεων, αυτή τη φορά φάνηκε να υπερισχύει η αλληλεγγύη :)


Καλή συνέχεια !


--

Μιχάλης Βασιλάκης 

Michalis Vasilakis  

Advocacy & Communications Manager

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε