ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Θεσμικό πλαίσιο για αγροτουρισμό


Εκ μέρους του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας και των Ενώσεων Αγροτουρισμού Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του Αγροτουρισμού στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός της ύπαρξης αξιόλογων μονάδων αγροτουρισμού σε όλη την επικράτεια, παρά το γεγονός ότι από 20ετίας και πλέον υλοποιούνται προγράμματα εν ονόματι του αγροτουρισμού, δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να κατοχυρωθεί θεσμικό πλαίσιο από πλευράς Πολιτείας.

Ως εκ τούτου, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ύπαρξη και ανάπτυξη αυτού του νευραλγικού χώρου της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου.

Θεωρούμε υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα για τη διευθέτηση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Ο αγροτουρισμός συνδέεται με βασικές αρχές λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας, όπως είναι η προώθηση της ποιότητας, ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία του περιβάλλοντος. Θεμελιώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις, απαραίτητο παράγοντα που συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και δημιουργεί ένα γενικότερο πλαίσιο υποστήριξης με προσφορά οικολογική και ανθρωπιστική.

Ο αγροτουρισμός, από τη φύση του, δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο μέγεθος, δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή «κλίνης και στέγης» συνήθως κατάλληλα διαμορφωμένης σε σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή με αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει και μικρές μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οικοτεχνίες, χειροτεχνίες, οργανωμένα κέντρα εκπαίδευσης και παροχής ειδικών υπηρεσιών, παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, κ.ά..

Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας εργάζεται μέσα στην επιχείρησή του και έχει σχέση με τη γη και την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, καθιστά τον αγροτουρισμό ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα πολιτικοί παράγοντες, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, νομάρχες, αναπτυξιακοί φορείς, συνεχώς αναφέρονται στον αγροτουρισμό για την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά ώστε να επεξεργαστούν μια νομοθετική πρόταση.

Είμαστε ο μόνος χώρος που δεν αναγνωρίζεται θεσμικά το επάγγελμά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, καθώς άλλες από αυτές φέρεται να ανήκουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλες στις ταβέρνες, άλλες σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καθορίζεται μόνον από το «μαζικό τουρισμό» και να έχει χάσει μέχρι σήμερα την πρόκληση του αγροτουρισμού. Και όλα αυτά, τη στιγμή που άλλες χώρες, ειδικά πρώην «ανατολικές», παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν την ανάπτυξη του αγροτουρισμού πολύ καθυστερημένα, σήμερα έχουν κάνει πολύ σοβαρά βήματα στην οργάνωση και προβολή του, χωρίς να αναφερόμαστε στις παραδοσιακές χώρες του αγροτουρισμού (Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία κ.ά.), που είναι χρόνια μπροστά και αποτελούν πρότυπα για μας.

Μετά τη συγκρότησή μας σε συλλογικά όργανα σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και τη δημιουργία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού, κατορθώσαμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς (AΓΡΟΞΕΝΙΑ, ΕΛΟΤ, Αγροτουριστική Α.Ε., Αναπτυξιακές Εταιρείες κ.ά.), να καταλήξουμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία των βασικών κριτηρίων που πρέπει να διέπουν το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και την οποία θέτουμε στη διάθεσή σας, ευελπιστώντας να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ και προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ δημιουργήθηκε από επιχειρηματίες του αγροτουρισμού, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, την υποστήριξη-οριοθέτηση του αντικειμένου του αγροτουρισμού και επίλυση προβλημάτων.

Είμαστε πρόθυμοι, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας τόσο στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, όσο και στη συγκρότηση των ποιοτικών κριτηρίων που θα πρέπει να διέπουν τις επιχειρήσεις του αγροτουρισμού.

Για το Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος

Ο πρόεδρος Νίκος Φραντζεσκάκης , Χανιά Κρήτης

Ο γενικός γραμματέας Κώστας Παππάς, Ιωάννινα - Ήπειρος

 

Για την Ένωση Αγροτουρισμού Ιονίων Νήσων

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μεταξάτος, Κεφαλλονιά

Ο γραμματέας Νικόλαος Κονδυλάτος, Λευκάδα

 

Για την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης

Η πρόεδρος Κορίννα Μηλιαράκη, Ρέθυμνο

Ο γραμματέας Δημήτρης Κορνάρος, Ηράκλειο

 

Για την Ένωση Αγροτουρισμού Πελοποννήσου

Ο αντιπρόεδρος Βασίλης Παπούλιας, Αρκαδία

Η γραμματέας Νίκα Βασιλική, Νεμέα - Κόρινθος

 

Για την Ένωση Αγροτουρισμού Δυτ. Μακεδονίας

Ο πρόεδρος Θεόδωρος Βασιλείου, Καστοριά

Ο γραμματέας Άνθιμος Τόρτοκας, Φλώρινα

 

Για την Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου

Η πρόεδρος Σταυρούλα Καραβασίλη, Άρτα

Ο γραμματέας Κώστας Παππάς, Ιωάννινα

 

(Πηγή:http://www.emprosnet.gr/ , Ημερομηνία Δημοσίευσης 23/09/2009)

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε