ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Ποταμός Ερύμανθος


Μυθολογία

heraklis-athina2Ο Ηρακλής και το υγρό στοιχείο Από την αρχαιότητα, σε όλους τους πολιτισμούς, οι πηγές και τα ποτάμια θεωρούνταν ιερά. Από τους προγόνους μας σε πολλές περιπτώσεις η λατρεία του υγρού στοιχείου ξεδιπλώνεται μέσα από την ελληνική μυθολογία.

Ο Ηρακλής, ο φημισμένος ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας, αντιμετώπισε σε αρκετούς από τους άθλους του θεόσταλτα όντα ή δαιμονικά θηρία, που ζούσαν σε λίμνες και ποταμούς. Το νόθο παιδί του Δία προκάλεσε το φθόνος της συντρόφου του Ήρας που είχε ως συνέπεια να του στείλει λύσσα, κάνοντάς τον να σκοτώσει τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τη Μεγάρα, κόρη του βασιλιά των Θηβών. Όταν ο Ηρακλής συνήλθε και συνειδητοποίησε την πράξη του, κατάφυγε στο Μαντείο των Δελφών, όπου ο Απόλλωνας τον συμβούλευσε να τεθεί στην υπηρεσία του βασιλιά της Αργολίδας Ευρυσθέα. Για να εξιλεωθεί για τη δολοφονία των παιδιών του ο Ηρακλής, ο Ευρυσθέας του ανέθεσε 12 άθλους, τους οποίους θα έπρεπε να διεκπεραιώσει με επιτυχία.

 

Έτσι ξεκίνησαν και οι περίφημοι άθλοι του Ηρακλή, που αρκετοί από αυτούς, διαδραματίστηκαν σε υδάτινους φυσικούς χώρους ή πήραν μορφή πάλης ανάμεσα στο μυθικό ήρωα και σε ποτάμιους θεούς. Ο Ερυμάνθιος Κάπρος

Η περιοχή του Ερυμάνθου ήταν ο 4ος σταθμός, όπου ο Ηρακλής είχε την εντολή από τον Ευρυσθέα να συλλάβει και του φέρει ζωντανό στο Άργος, τον «Ερυμάνθιο Κάπρο», έναν τεράστιο αγριόχοιρο τον οποίο είχε χαρίσει στον Ερύμανθο η θεά Άρτεμης. Το αγρίμι εφορμούσε από εκεί σε ολόκληρη την περιοχή της Ψωφίδος και του Λασιώνα στην Πελοπόννησο, όπου τρομακρατούσε και κατάστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντες του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του. Ο Ερυμάνθιος κάπρος, ενοχλούσε ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν όταν κατέβαινε για τροφή, στο δάσος της Φολόης και για νερό στο φαράγγι. Ο ήρωας πριν βγει για κυνήγι πέρασε πρώτα από το Φόλο, τον Κένταυρο φίλο του για να πάρει πληροφορίες για το ζώο.

Ήξερε ότι έπρεπε να χειριστεί το ζώο με επιδεξιότητα, ώστε να μην το σκοτώσει, αλλά ούτε και να το πλησιάσει από μπροστά γιατί θα τον ξέσκιζε με τα άγρια και επικίνδυνα δόντια του. Με τέχνασμα ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τον αγριόχοιρο, από τις πλαγιές του όρους Ερύμανθου, σε μία περιοχή που εντοπίζεται στις σημερινές περιοχές των Δήμων Αροανίας και Λαμπείας όπου το προσέγγισε από τα πλάγια και το έδεσε. Στη συνέχεια, πήρε το αγριογούρουνο στους ώμους του, ζωντανό όπως όρισε ο Ευρυσθέας και το μετέφερε στις Μυκήνες. Όταν ο βασιλιάς της Αργολίδας αντίκρισε τον Ηρακλή, φορτωμένο με τον κάπρο, τρομοκρατημένος κρύφτηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι. Ο Ηρακλής ως ανάθημα έστειλε τα δόντια του κάπρου στο Ναό του Απόλλωνος της Κύμης.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε