ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνία πολιτών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ιδιαίτερα επιτυχημένο το 5ο Συνέδριο των ΜΚΟ Θεσσαλίας  στη Λάρισα


Σημαντικότατος  ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε καιρό  της κρίσης

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 5ο Συνέδριο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Θεσσαλίας ,που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ,10 Ιουνίου 2012 ,στη Λάρισα (Ξενοδοχείο IMPERIAL) ,από το

Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας , με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων Εθελοντικών Οργανώσεων από τη Θεσσαλία ,αλλά και την

υπόλοιπη Ελλάδα ,ενώ συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας.


Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν :


 «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2012-


«Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση της κρίσης».


Το   ΔΣ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας , εκτιμώντας την κρισιμότητα  της κατάστασης που περνά η Ελλάδα και ειδικότερα η
 Θεσσαλία  ,που δεν είναι  μόνο οικονομική ,αλλά ηθική και κοινωνική , καθόρισε η θεματολογία του φετινού Συνεδρίου
να θέσει επί τάπητος τον ρόλο που μπορούν ,αλλά και
οφείλουν, να παίξουν όλες οι Εθελοντικές Οργανώσεις ,που
εκπροσωπούν χιλιάδες εθελοντές , στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης .

Γι’ αυτό, τα θέματα που απασχόλησαν  τις φετινές εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο απέστειλε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Λίνα Γ. Μενδώνη, επικεντρώθηκαν  ιδιαίτερα στην Κοινωνική Οικονομία, αφού οι δράσεις αυτές ,που στην Ευρώπη αποτελούν το 10 % της επιχειρηματικότητας, μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και ειδικότερα για τη Θεσσαλία , μπορούν να την μετατρέψουν σε κοιτίδα του Πολιτισμού , της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των ποιοτικών προϊόντων.

Σημαντικές εισηγήσεις στα μείζονα θέματα που απασχολούν τις ΜΚΟ

Κατά  τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν   από  εκπροσώπους Εθελοντικών Οργανώσεων ,από εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη της Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης ,εισηγήσεις ,πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις Εθελοντικές Οργανώσεις  ,αλλά και τη Θεσσαλία, έτσι ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για όλους τους συμμετέχοντες .

Ειδικότερα αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • · «Η Θεσσαλία ως κοιτίδα Πολιτισμού ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και   Βιώσιμης Ανάπτυξης – η πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ρόλος   των  ΜΚΟ» – (Κων. Αγοραστός  –Αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)

  • · Πράσινη Ανάπτυξη και Ενεργοί Πολίτες-Το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας

( Τσουκαλάς Δημ. . –.Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ» -                                  πρώην  Πρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας )

  • Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην πράξη – Aναπτυξιακές Συμπράξεις  -Αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από τις   Εθελοντικές Οργανώσεις

(Βας. Τακτικός –Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών )

  • Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στη βιώσιμη ανάπτυξη – Παραδείγματα Σχεδιασμού ,εργαλείων και εφαρμογών σε Κοινότητες της  Θεσσαλίας-( -Δημ. Γούσιος -Καθηγητής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας .-Τμήμα Χωροταξίας και  Περιβάλλοντος)
  • Σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Οργανώσεις της  Κοινωνίας   των Πολιτών 

(Nατάσσα Οικονόμου –Αντιπρόεδρος Περιφ. Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας –Αντιδήμαρχος Βόλου )

  • Συμβολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην ανάπτυξη και διάδοση του              Θεσσαλικού Καλαθιού  ( Κουρέτας  Δημ. -Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. )

  • .      «Δυνατότητες και αδυναμίες στη χρήση μεθόδων συμμετοχικού   σχεδιασμού   για έργα στις ΜΚΟ» Κλεάνθης Συρακούλης (Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Διαχείρισης Έργων,  ΤΕΙ Λάρισας)  

Κωνσταντίνος Χρυσικός (Μεταπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Διαχείρισης

Έργων)

  • Ανταλλακτική Οικονομία και οικονομική κρίση  (Ανδρέας Ρουμελιώτης –Δημοσιογράφος (συγγραφέας του  βιβλίου   «Μπορώ και χωρίς ΕΥΡΩ»)
  • Ισχύον Θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στον χώρο της Υγείας & της

Κοινωνικής Φροντίδας (Ελένη Κοντονάσιου –Κοινωνική λειτουργός - Στέλεχος στο τμήμα   Εθελοντισμού    και Πιστοποίησης Φορέων του  Υπουργείου Υγείας &                                    Κοινωνικής Αλληλεγγύης -Πρ. Διοικήτρια στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (ΠΙΚΠΑ).)

  • · «Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας-Συνεργατισμός-Αγροτική Ανάπτυξη»- (Δημ. Μιχαηλίδης –Δημοσιογράφος –Συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ-Εκπρόσωπος   Παρατηρητηρίου Ο.Κ.Π Κεντρικής Μακεδονίας )

Ο ρόλος των Εθελοντικών Οργανώσεων

Ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κων/νος Σκριάπας στην ομιλία του  ,ανέφερε ότι  « οι Εθελοντικές Οργανώσεις ,αλλά ,ιδιαίτερα, ένα Δευτεροβάθμιο  Όργανο ,όπως είναι το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,μπορούν, μέσα  από τον συντονισμό  των δράσεων και του έργου εκατοντάδων ή και χιλιάδων εθελοντών , να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες ,σε αυτό που λέγεται Θεσσαλία της προόδου και των μεγάλων προοπτικών. Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο ζητά μόνιμα τη έμπρακτη στήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,από την τοπική αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο ,έτσι ώστε το τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο των εθελοντών ,να μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες ,σε αυτό που λέμε σήμερα Κοινωνική Οικονομία ,που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ,τόνισε «τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί ,ήδη, το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας και ότι η στήριξή του ,θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη προς ένα σοβαρό και ανεξάρτητο φορέα ,όπως είναι το Δίκτυο της Θεσσαλίας ,γι’ αυτό ,άλλωστε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας , ήταν υποστηρικτής του Συνεδρίου. Οι καιροί απαιτούν τη συνεργασία όλων στην αξιοποίηση κάθε πόρου,που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας».

Η Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Αντιδήμαρχος Δήμου Βόλου  κ. Νατάσσα Οικονόμου ,τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία ,αλλά και τη σύμπραξη των Δήμων ,όπως και  της ΠΕΔ Θεσσαλίας  ,με τις υγιείς Εθελοντικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα με το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας , προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της Κοινωνίας,συνεργασία που θα καθοριστεί το συντομότερο δυνατό» .

Οι  εκπρόσωποι από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο (κ. Βας. Τακτικός) και Παρατηρητηρίου της Κ. Μακεδονίας ( κ. Δημ. Μιχαηλίδης) χαιρέτισαν την μεγάλη αυτή πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας,για τη διοργάνωση του 5ου Συνεδρίου  και τόνισαν ότι η λειτουργία ,πέρα από το Πανελλήνιο και των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων ,σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις Εθελοντικές οργανώσεις ,οι οποίες μπορούν ,πλέον, να διεκδικούν τον ρόλο που τους ανήκει και μάλιστα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Παρατηρητήρια, που λειτουργούν ,ήδη ,στις Ευρωπαϊκές χώρες, αναπτύσσοντας μεταξύ τους στενές συνεργασίες σε επίπεδο ,πλέον ,Ευρώπης.

Οι εκπρόσωποι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Καθηγητές κ.κ. :Γούσιος Δημ., Κουρέτας Δημ.,Συρακούλης Κλεάνθης ) τόνισαν τη βούληση του Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συμμετέχει ,με την σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει, σε κάθε προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων και ιδιαίτερα των ΜΚΟ , στα θέματα του Πολιτισμού ,του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας κ. Δημ. Τσουκαλάς, που έχει βραβευτεί επανειλημμένα για την μετατροπή ,ενός εγκαταλελειμμένου χωριού ,σε κοιτίδα προόδου και βιώσιμης ανάπτυξης(ο πληθυσμός του χωριού ήδη διπλασιάστηκε και το εισόδημα των κατοίκων από τα βιολογικά προϊόντα ,πολλαπλασιάστηκε) , ανέλυσε στους Συνέδρους  ,τα σημαντικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν ,όταν οι τοπικές κοινωνίες πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και διεκδικήσουν, κατά τρόπο σοβαρό και μεθοδικό το δικό τους μέλλον, σε μια κατεύθυνση που αφορά την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης ,αλλά και συγγραφέας του βιβλίου «Μπορώ και χωρίς Ευρώ», ανέλυσε τα εκατοντάδες δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας που λειτουργούν ανά τον κόσμο ,αλλά και στην Ελλάδα ,δίνοντας μια άλλη διάσταση ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας ,που καταργεί το επίσημο νόμισμα και καθιερώνει άλλες συναλλακτικές μονάδες.

Η εκπρόσωπος του  Υπουργείου Υγείας &   Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ελένη Κοντονάσιου ,ανέπτυξε το ισχύον Θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στον χώρο της Υγείας & της Κοινωνικής Φροντίδας και τόνισε ότι το Υπουργείο ευνοεί την ανάπτυξη του εθελοντισμού ,μέσα ,όμως ,από συγκεκριμένους κανόνες και ασφαλιστικές δικλείδες ,οι οποίες έχουν ως στόχο ,την παροχή έργου στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,που να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και ποιότητα.

Θετικότατες οι κριτικές για τη σοβαρότητα των θεμάτων του Συνεδρίου

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο ,με την παρουσία εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών ,της Πολιτείας ,αλλά και του Πανεπιστημίου (με την παρουσία σπουδαίων εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας) ,κατέδειξε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας ,αλλά και της υλοποίησης κοινών δράσεων, όχι μόνο σε Εθνικό επίπεδο ,αλλά σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά Δίκτυα , με τα οποία το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,μέσα από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,ήδη βρίσκεται σε συνεργασία.

Τέθηκαν για διαβούλευση μεγάλα θέματα που απασχολούν τις Εθελοντικές Οργανώσεις ,αλλά και την κοινωνία ,γι’ αυτό και οι κριτικές για το Συνέδριο ήταν θετικότατες .

Συμμετοχές στο Συνέδριο : Εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας ,Παρατηρητήρια ,Δίκτυα Φορείς Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, Συλλογικότητες ,Εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Δημόσιων Υπηρεσιών   ,Συνεταιρισμών ,Αγροτών κ.ά.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην αίθουσα υποδοχής των Συνέδρων θα λειτουργεί Έκθεση στερεοσκοπικών (3 διαστάσεων) φωτογραφιών Αρχαιολογικών χώρων Ν. Μαγνησίας ,την επιμέλεια της οποίας είχε ο κ.  Ευστάθιος Ζαφραντζάς ,-Μέλος ΔΣ Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας –Μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,προκειμένου  να αναδείξει τις καλές πρακτικές στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,προκειμένου αυτές να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση ,τίμησε και βράβευσε τις παρακάτω οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών:

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας (Π.Ο.Α.Μ.Σ.Κ.Π.),2. Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Λάρισας και 3. Την Κοινότητα Εργαζομένων στο PANTHEON PLAZA Λάρισας .

Γενική Συνέλευση του Δικτύου 

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου ,ακολούθησε η συνάντηση των ιδρυτικών μελών του Δικτύου , όπου  έγινε ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός της περασμένης χρονιάς ,ενώ ,καθορίστηκαν οι προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα . Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν ,μέχρι αργά το απόγευμα και αποφασίστηκε η άμεση συνεργασία του Δικτύου ,όχι μόνο με το Πανεπιστήμιο ,αλλά και με αναπτυξιακούς φορείς της Θεσσαλίας και την τοπική αυτοδιοίκηση , ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ενημερωτικών και εξειδικευμένων σεμιναρίων για τα Μέλη  του Δικτύου και η συνεργασία με αντίστοιχα Δίκτυα της Ευρώπης ,μέσα από την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων . 

To Δίκτυο MKO Θεσσαλίας ευχαριστεί θερμά όλους τους εισηγητές ,για το υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεών τους και με αυτό τον τρόπο  συνέβαλαν στη διοργάνωση ενός εξαιρετικού και χρήσιμου Συνεδρίου για όλα τις Εθελοντικές Οργανώσεις που το Δίκτυο αγκαλιάζει ,εντός και εκτός Ελλάδος.

E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ,  ,www. mkothessalias.gr

  

Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                    ΚΩΝ. ΣΔΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ

Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης              Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc

www.mkothessalias.gr 

E-Mail: info@mkothessalias.gr 

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε