ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες Οι νέοι αφήνουν το δημόσιο για επαγγέλματα σχετικά με την ύπαιθρο


Οι νέοι αφήνουν το δημόσιο για επαγγέλματα σχετικά με την ύπαιθρο

Αναδημοσίευση από: «Αγροτικός Συνεργατισμός», τεύχος 111

Επιμέλεια: Μαντζαβρά Κων/να, Πολιτικός Επιστήμων

 

F7_5.eksof

Περιζήτητες οι σχολές που σχετίζονται με γεωργία – κτηνοτροφία, του Αλέξανδρου Μπίκα

Στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον στρέφονται οι νέοι, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις βάσεις των σχολών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι πως φημισμένα και καταξιωμένα ιδρύματα του κέντρου, όπως το Κολέγιο Αθηνών, έχει συμπεριλάβει στο ωρολόγιο πρόγραμμά του, μαθήματα σχετικά με την αγροτική οικονομία.

Περιζήτητες αποδεικνύονται οι σχετικές με τη γεωργία σχολές, κάτι που αποδεικνύεται από την άνοδο των βάσεων στα συγκεκριμένα τμήματα, γεγονός που δείχνει πως οι υποψήφιοι τις προτίμησαν έναντι άλλων.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των σχολών που σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο είναι αυτές του γεωπονικού τομέα, με τις σχολές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών να ανεβαίνουν ακόμη και 1.000 μόρια περίπου.

Πιο αναλυτικά, το τμήμα Φυτικής Παραγωγής σημείωσε άνοδο 979 μορίων και το Ζωικής Παραγωγής άνοδο 1.046 μορίων. Παρόμοια πορεία διέγραψε και το αντίστοιχο τμήμα Ζωικής Παραγωγής στη Θεσσαλονίκη με άνοδο 1.098 μορίων, αλλά και γενικότερα οι σχολές με αντικείμενο ενασχόλησης την καλλιέργεια και τη γεωργία. Κάτι που αποδεικνύει το ρεύμα επιστροφής στην ύπαιθρο, το χωράφι και γενικότερα στις σχολές, την εκπαίδευση, την κατάρτιση που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε περίοδο κρίσης. 

Και στο Κολέγιο…

Το πιο αξιοσημείωτο πάντως γεγονός, πέραν των αρκετών επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές σε αντικείμενα, όπως οι πράσινες τεχνολογίες, κ.λπ. είναι το γεγονός, ότι παραδοσιακά, καλά σχολεία της πρωτεύουσας στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αγροτική οικονομία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την αγροτική οικονομία διδάσκει το Κολέγιο Αθηνών ως μάθημα επιλεγόμενο μεν, αλλά που αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμη και σε αστικές περιοχές καταβάλλεται προσπάθεια, οι νέοι να στραφούν περισσότερο στην ύπαιθρο, στη φύση, πόσο μάλλον να απασχοληθούν σε αυτήν.

Προσέλκυση

Στην αναγκαιότητα αυτή, θυμίζουμε, αναφέρεται συχνά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε μια προσπάθεια να προτρέψει τους νέους, ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γη.

Μεγάλη έμφαση όμως δίδεται από τη μεριά του υπουργείου και σε ό, τι αφορά και την προσέλκυση περισσότερων νέων ανθρώπων στην γεωργία. «Μακάρι να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο γιατί ο ανθρώπινος πόρος αυτή την στιγμή στην περιφέρεια είναι ο πιο αδύναμος κρίκος

στη γεωργία. Εμείς κάνουμε ό, τι είναι δυνατό να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Θα πρέπει να σημειώσω πως με την καινούργια ΚΑΠ από το 2014 λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους νέους αγρότες, γι’ αυτό έχουμε συνεργασία με τα ινστιτούτα, τις υπηρεσίες μας αλλά και τους αγρότες και τους λέμε: « Πάρτε τους νέους αγρότες από το χέρι, πηγαίνετε τους στους λεγόμενους επιδεικτικούς αγρούς και δείξτε τους στην πράξη την παραγωγική διαδικασία ώστε μετά εκείνοι να καλλιεργήσουν τα δικά τους χωράφια».

Μίσθωση

Ήδη παρατηρήθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα δυσκολίες και δυσχέρειες. Οι δικαιούχοι που πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας αγροτικής γης ήταν λίγες εκατοντάδες και ήρθαν αντιμέτωποι σε ορισμένες περιπτώσεις με άγονη γη και πολλά άλλα προβλήματα, κυρίως τεχνογνωσίας. Έως σήμερα έχουν γίνει 145 κατακυρώσεις αγροτεμαχίων με την ακόλουθη διασπορά: 103 τεμάχια στη Θεσσαλονίκη, 21 τεμάχια στην Καβάλα, 21 τεμάχια στην Ξάνθη. Τον πρώτο καιρό που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα είχαν κατατεθεί 3.945 οριστικές αιτήσεις - και λέω οριστικές γιατί αυτές κάλυπταν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις - και διεκδικούσαν 1.742 δηλωθέντα αγροτεμάχια» τονίζει ο υπουργός. Όμως τα προγράμματα στήριξης των εισοδημάτων των νέων αγροτών δεν περιορίζονται μόνο εκεί. «Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τον αγρότη, γεωργό, τον κτηνοτρόφο με κάθε δυνατό τρόπο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξασφάλιση των πιστώσεων για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 160 εκατ. ευρώ για 70.000 κυρίως κτηνοτρόφους. Ενεργήσαμε άμεσα και ζητήσαμε

από την Ε.Ε. κι έγινε δεκτό το αίτημα μας, να δοθεί νωρίτερα η καταβολή του 50% - ήτοι 1,1 δις. ευρώ των ενισχύσεων στους αγρότες εντός του Οκτωβρίου. Οι ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν συνολικά αγγίζουν τα 2,2 δις. ευρώ και η καταβολή τους είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Και στήριξη λοιπόν υπάρχει και χρήματα».

Άνθρωπος με πείρα στον αγροτικό κόσμο καθώς υπήρξε τέκνο ακτημόνων γονέων από τη Δράμα, ο κ. Τσαυτάρης κατανοεί πως πρέπει να αλλάξει η ροή των πραγμάτων ως προς την απασχόληση στην ύπαιθρο. «Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου με προέτρεπε να μάθω γράμματα για να γλιτώσω από

την καταπίεση της αγροτικής ζωής. Για να καταλάβετε, ούτε παπούτσια δεν είχαμε αυτά τα χρόνια και δουλεύαμε με κόπο στα χωράφια. Τώρα όμως η λύση είναι ανάποδη. Οι νέοι που θα γυρίσουν στη γεωργία θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από άλλους» καταλήγει ο κ. Τσαυτάρης.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε