ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Καλές πρακτικές Ζεσταθείτε...φθηνά!!


Ζεσταθείτε...φθηνά!!

Γράφει η Υψηλάντη Όλγα

Περιβαλλοντολόγος

Καταναλωτές σε… απόγνωση!!

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ο καιρός ήταν γενναιόδωρος με την Ελλάδα, αφού είχε αρκετό ήλιο και αντιστάθηκε στον μεγάλο βραχνά του  πετρελαίου κίνησης. Ο χειμώνας όμως έκανε  δυναμικά την εμφάνιση του τόσο με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας όσο  και με την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα «αγγίξει» ακόμα και  το 1,50 ευρώ. Οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αναζητούν νέους τρόπους για να ζεσταθούν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουμε στο σπίτι μας και με κόστος πολύ μικρότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπορεί το κόστος εγκατάστασης για ορισμένα να είναι μεγάλο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η απόσβεση θα γίνει μέσα σε δύο χρόνια.

Η αγορά έχει ανοίξει τις πύλες της σε όποιον επιθυμεί να απαλλαγεί από τον βάσανο του πετρελαίου, προσφέροντας οικονομικές και πιο οικολογικές λύσεις.

Φυσικό αέριο: Αν οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας όπου διαμένει μια οικογένεια αποφασίζουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο  είναι λίγο πιο συμφέρουσα λύση. Η κατανάλωση σε αέριο που αντιστοιχεί στα 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 kWh και με τις σημερινές τιμές του αερίου, δηλαδή 7,7 λεπτά/kWh, η εν λόγω οικογένεια θα πληρώσει συνολικά για θέρμανση 1.053 ευρώ. Δηλαδή 832 ευρώ λιγότερο (-44%) από ότι με το πετρέλαιο.

Ενεργειακό τζάκι: Ακόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Το συγκεκριμένο τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, καθώς εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι).

Σόμπες πέλετ: Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν. Προέρχεται από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου, αλλά σήμερα υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Pellet μπορεί να φτιαχτεί και από χαρτί εφημερίδες, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.τ.λ. το οποίο ονομάζεται Agropellet. Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο είναι οι σόμπες που καίνε πέλετ. Το κόστος τους κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή όμως στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας, γιατί σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 - 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28-35 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400-1600 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Κλιματιστικό: Από άποψη οικονομίας, τα air condition είναι η πιο καλή λύση, όμως η ποιότητα της θέρμανσης είναι χαμηλή και δεν ζεσταίνουν το χώρο τόσο ώστε να «κρατά» ακόμα και μετά τη χρήση τους. Στην αγορά κυκλοφορούν κλιματισικά για όλα τα βαλάντια, ωστόσο προτείνεται ένα κλιματιστικό τύπου inverter με τσιμπημένη τιμή που όμως εξοικονομεί ρεύμα και χρήμα. Για τη χρήση του κλιματιστικού απαιτούνται μόνο 8.047 KWh. Με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Καυστήρας βιομάζας: Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Μεγάλο κόστος αγοράς που ξεκινά από τα 2.000 και φτάνει τα 5.500 ευρώ. Όμως, η κατανάλωση είναι αμελητέα και το κόστος θέρμανσης το χρόνο, σύμφωνα με τους πίνακες της Greenpeace δεν θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος γύρω στα 4 τ.μ. ενώ ο καυστήρας χρειάζεται συχνή συντήρηση όπως είναι ο καθαρισμός της εστίας καύσης.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας: Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο θέρμανσης και σχετικά καινούριο που έκανε την εμφάνιση του δειλά μόλις τον τελευταίο καιρό. Αυτά τα πανελ τοποθετούνται στους τοίχους και τις οροφές του σπιτιού. Λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργώντας ακτινοβολία που ζεσταίνουν τα σώματα και τα αντικείμενα του χώρου και όχι τον αέρα. Το κόστος τους φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους πωλητές, το ετήσιο κόστος θέρμανσης δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Οι λύσεις για οικονομική θέρμανση  είναι πολλές, η επιλογή δική σας ….!!!

 


ΠΗΓΕΣ

1)http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1701&Itemid=644

2)http://www.cyclades24.gr/index.php/cyclades/item/1967-enallktikoi-tropoi

3)http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/230628/enallaktikoi-tropoi-thermansis

4)http://www.thermostahl.gr/index.jsp?CMCCode=2004

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε