ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Ζητήματα Κοινωφελούς Εργασίας Όταν ένας Συντάκτης μιλά για την εμπειρία του στην Oikopress…Συνέντευξη της Κωτσοβίνου Ευαγγελίας στην ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ.


Όταν ένας Συντάκτης μιλά για την εμπειρία του στην Oikopress…Συνέντευξη της Κωτσοβίνου Ευαγγελίας στην ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κας ΚΩΤΣΟΒΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ OIKOPRESS

Κα Ευαγγελία Κωτσοβίνου είστε Γεωπόνος, με γνωστικό αντικείμενο «τα Σύγχρονα Συστήματα Φυτικής Παραγωγής, Φυτοπροστασίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτης στην εφημερίδα Oikopress και έχεις ήδη διανύσει τον τέταρτο μήνα, τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πώς σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;

Θεωρώ ότι μου παρουσιάστηκε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να βελτιώσω τις μέχρι τώρα γνώσεις μου στον τομέα των σπουδών μου. Η συγγραφή άρθρων σχετικά με την θεματική «Πράσινη Ανάπτυξη και Αστικό Περιβάλλον» σχετίζεται με την επικαιρότητα για το σύγχρονο και πάντα καίριο θέμα αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος. Όταν όλοι μαζί δρούμε τότε όλα είναι δυνατά. Πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και φυσικά ο συμπράττων φορέας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος η Περιφέρεια Αττικής στάθηκαν δίπλα μας, στηρίζοντάς μας, διαβάζοντάς μας και φυσικά ενημερώνοντάς μας για τις δράσεις και τα αναμενόμενα προγράμματα. Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι η κινητήριος δύναμη για να αλλάξουν πολλά και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες. Ακούγοντας την άποψη του συμπολίτη μας και συμμερίζοντάς την, τότε επέρχεται η αλλαγή και πραγματοποιούνται σχέδια.

Επίσης, μου δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθώ παράλληλα σε έναν φορέα πιστοποίησης που από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο επιθυμούσα. Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ είναι ένας αναμφισβήτητα αξιόπιστος με κύρος φορέας πιστοποίησης των βιολογικών τροφίμων και φιλικών μεθόδων προς το περιβάλλον. Η έννοια της οικοκουλτούρας, συνδέεται με πολλούς τομείς, όπως το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την φύση. Είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων που συνεργάστηκα αυτό το διάστημα εκεί και πραγματικά αποκόμισα πολλά οφέλη.

Ακόμα, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με αρκετό κόσμο είτε παραγωγούς είτε καταναλωτές να ακούσω την άποψή τους και από τις δυο μεριές και να σχηματίσω δική μου. Συνεπώς, μπόρεσα να μεταδώσω πολλές απόψεις ζυγίζοντας διάφορα θέματα, όπως γιατί είναι πιο ακριβά τα βιολογικά…

Σίγουρα το βιογραφικό μου έχει βελτιωθεί καθώς δούλεψα πάνω στο αντικείμενό μου. Συνάντησα σημαντικούς επιχειρηματίες στο χώρο και κατάφερα να συνειδητοποιήσω ποια είναι η πραγματικότητα στον τομέα των βιολογικών και πώς οι μηχανισμοί της αγοράς λειτουργούν.

Ποια ήταν τα θέματα που ανέπτυξες και δημοσίευσες ως άρθρα;

Η Oikopress είναι μια εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα και έτσι είχα τη δυνατότητα να αναπτύξω πολλές από τις ιδέες μου.

Θέματα που σχολίασα αρχικώς αφορούσαν τα Αρωματικά Φυτά και Βότανα, μιας και κατέχω μεταπτυχιακή ειδίκευση στον τομέα αυτό. Η σκοπιά όμως ήταν στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Αστικό Χώρο ομορφαίνοντάς το και συνάμα μετατρέποντάς σε λειτουργικό. Σαφώς δεν παρέλειψα να αναφερθώ στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης όπου και δούλεψα. Συνέχισα, με χρηστικά άρθρα για την καθημερινή ζωή, όπως την οικιακή κομποστοποίηση, την σπιτική ανακύκλωση λαδιού και χαρτιού, την αξία της Μεσογειακής Διατροφής καθότι μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής όλων μας.

Επιπλέον, το αφιέρωμα στους Βοτανικούς Κήπους της Αττικής μας υπενθύμισε την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος να είναι κοντά στο φυσικό περιβάλλον καθώς αποτελούμε κομμάτι του. Βέβαια, πολλά από τα άρθρα μου είχαν αφετηρία την αξία της κατανάλωσης των βιολογικών τροφών και όχι μόνο, καθώς και άλλα προϊόντα πιστοποιούνται ως βιολογικά, όπως τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά. Η σημασία της προστασίας του Περιβάλλοντος φαίνεται στο ότι αν το αμελήσουμε και το καταστρέψουμε αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ σε μας και ιδίως στις τροφές μας, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί το άρθρο σχετικά με τα βαρέα μέταλλα (όπως το εξασθενές χρώμιο) που καταλήγουν στο πιάτο μας, όταν ο ποταμός Ασωπός ρυπαίνεται.

Ένα σημαντικό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, που βρίσκονται στη φύση. Το παράδειγμα της Τζια φανερώνει ότι τα βελανίδια έχουν πολλά συστατικά ωφέλημα για την διατροφή μας-βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας-. Ας μην μας διαφεύγει ότι τα φυτικά είδη είναι πολυάριθμα και εμείς καταναλώνουμε μόνο λίγα από αυτά. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών συμβάλει θετικά στην υγεία, καθότι λαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Η ποιότητα της Ζωής στην πόλη δεν σταματά στη Διατροφή μας, αλλά και στους πράσινους χώρους, όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Υπάρχουν εκτάσεις, ακόμα, και στο κέντρο της Αθήνας όπως το Πεδίον του Άρεως που μπορούν να αποτελέσουν οάσεις για τους κατοίκους των πόλεων. Στους χώρους αυτούς μπορούν να γίνουν πολλές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αγάπη προς τη φύση.

Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν είναι η δημοσιογραφία των πολιτών και οι νέες δυνατότητες με την σωστή χρήση των κοινωνικών δικτύων. Όσον αφορά τα θέματα που άπτονται περισσότερο της επικαιρότητας, γίνεται εκτεταμένη επισκόπηση στην «κοινωνική γεωργία χωρίς μεσάζοντες» μιας και οι καταναλωτές μαθαίνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους παραγωγούς και να συνδράμουν στην προσπάθειά τους για υγιεινή διατροφή. Ακόμα, η έννοια της κοινωνικής γεωργίας δεν σταματά εδώ, άτομα με προβλήματα υγείας μπορούν να βρουν θεραπεία και εκτόνωση μέσω μιας δημιουργικής δραστηριότητας, αυτής των κοινωνικών αγροκτημάτων.

Πώς νοιώθεις ως συμμέτοχος – συντελεστής μιας ομάδας η οποία έχει να διαχειριστεί ζητήματα επικοινωνίας και χρηστικής ενημέρωσης;

Η διαδραστικότητα και η επικοινωνία με τους αναγνώστες καθώς και η συνεργασία μου με μια ομάδα συντακτών είναι πρωτίστως μια προσωπική ανέλιξη για μένα και αυτοπραγμάτωση. Η αξία της προσφοράς και της συλλογικής προσπάθειας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς. Οι απόψεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ακούγονται, η εφημερίδα αντικατοπτρίζει την κοινωνία.

Πριν από αυτή την εργασία ήσουν άνεργος; Είχες κάποια δραστηριότητα; Νοιώθεις αδικημένος από τις συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας για τους πτυχιούχους και νέους επιστήμονες;

Η δουλειά μου στην Oikopress αποτέλεσε για μένα την «αφετηρία» να ενταχθώ στην αγορά εργασίας και να αποκτήσω εμπειρία στο αντικείμενο των σπουδών μου σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ναι, ήμουν και εγώ άνεργη μέσα στους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους επειδή το πτυχίο δύσκολα αποτελεί πλέον προϋπόθεση επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι νέοι πλέον πρέπει να παλέψουν σκληρά και να μάθουν τη ζωή. Τίποτα δεν χαρίζεται απλόχερα, η προσπάθεια και όχι η βόλεψη είναι το ζητούμενο. Στόχος η αποδοτικότητα και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας…

Υπάρχει μια φράση που λέει ό,τι «η δική μας γενιά είναι μια χαμένη γενιά, μέσα στη μετριότητα του συστήματος, που κυριάρχησαν οι φούσκες στην οικονομία, η κλεπτομανία, η διαφθορά και εν πολλοίς η αναξιοκρατία». Θα ήθελες να σχολιάσεις εσύ αυτή την εκτίμηση;

Η δική μας η γενιά είναι στο μεταίχμιο των αλλαγών προς μια δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η κρίση στους πολιτικούς θεσμούς, στην οικονομία και στην κοινωνία δεν είναι απαραίτητα αρνητική έννοια. Κρίση σημαίνει και ξεδιαλέγω, κρίνω ποιος αξίζει και ποιος όχι. Το να παίρνει κάποιος μια θέση στο Δημόσιο τομέα με βύσμα είναι πραγματικά λυπηρό και οι νέοι θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να εξελιχθούν επαγγελματικά, μόνο τότε η κοινωνία πάει μπροστά, αλλιώς κρίση θα σημαίνει σκοτάδι και όχι φως!

Όλο αυτό το διάστημα στην εφημερίδα νοιώθεις ως ειδικός συντάκτης στην θεματική σου ή νοιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα έντυπο δημοσιογραφία πολιτών όπως αυτό τουλάχιστον παρουσιάστηκε τελευταία στην εκδήλωση στο Hilton;

Η ελευθερία έκφρασης της άποψής μου σαφώς προσιδιάζει στην Δημοσιογραφία των πολιτών. Είναι μια πραγματικά αξιόλογη εμπειρία μιας και η αίσθηση της ελευθερίας του λόγου είναι κάτι πολύτιμο που μόνο όταν δυστυχώς το χάσει κανείς καταλαβαίνει την αξία του. Καθότι όμως η θεματολογία μου είναι συγκεκριμένη, αλλά όχι απόλυτη μιας και πέρα από περιβαλλοντικά θέματα μπορώ να σχολιάσω και κοινωνικά, θα έλεγα ότι περισσότερο γράφω ως ειδικός συντάκτης παρά ως ένας απλώς σχολιαστής μιας άποψης γιατί η διαδικασία γραφής ενός άρθρου είναι για μένα σύνθετη, προϋποθέτει συλλογή δεδομένων-πηγών, παράθεση πολλών διαφορετικών απόψεων και έπειτα σχολιασμό τους. Έτσι ώστε ο αναγνώστης να πληροφορείται όσο το δυνατόν σφαιρικά και όχι μονοπλεύρως.

Υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω θερμά όσους μου έδωσαν την ευκαιρία και την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους.

Πρωτίστως, τον Διευθυντή των εφημερίδων “Oikopress και Social Activism Αθηνών

κ. Βασίλη Τακτικό,

την Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημόσιων σχέσεων κα Γεωργία Μπουρτζάλα

και φυσικά όλους τους συντάκτες και συνεργάτες μου.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε