ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Δικτύωση


Δικτύωση
«Κοινωνικά Δίκτυα - Οριζόντια Συνεργασία»

Εισήγηση του Βασίλη Τακτικού
1. Ορισμός των κοινωνικών δικτύων
Η διάκριση στο χώρο των συνεργατικών δικτύων είναι ότι υπάρχουν τα
δίκτυα αλληλεγγύης, οικολογίας και πολιτισμού-μη κερδοσκοπικού
χαρακτήρα, για τα οποία θα μιλήσουμε.
Αλλά και τα συντεχνιακά και κερδοσκοπικά δίκτυα, που πολλές φορές
λειτουργούν και ως δούρειος ίππος διαφθοράς στο χώρο της κοινωνίας
των πολιτών.
Μια άλλη διάκριση είναι τα κλειστά δίκτυα των ελίτ και τα ανοικτά δίκτυα
της κοινωνίας των πολιτών.
Θα μπορούσαμε, επίσης, να τα διαχωρίσουμε στα ιεραρχικά δίκτυα
εξουσίας και τα οριζόντια κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης.

2. Τα δίκτυα με κοινωνική αποστολή έχουν τις ακόλουθες
ιδιότητες:
- Μειώνουν το κόστος συναλλαγών.
- Λειτουργούν ως ταμιευτήρες κοινωνικού κεφαλαίου.
- Λειτουργούν ως προπομπός της κοινωνικής και πράσινης
επιχειρηματικότητας.
- Τα οριζόντια δίκτυα λειτουργούν υπέρ της κοινωνικοποίησης της
γνώσης και της τεχνογνωσίας.
- Συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και της
ενέργειας.
Περισσότερα...
 
Τα κοινωνικά δίκτυα απέναντι στη κρίση κοινωνικής εμπιστοσύνης

του Βασίλη Τακτικού *

Όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα το μυαλό όλων πηγαίνει στο facebook και το διαδίκτυο. Και είναι αλήθεια ότι εδρεύουν και δρούν επικοινωνιακά άπειρες κοινωνικές ομάδες. Καθώς η διείσδυση του διαδικτύου γίνεται όλο και μεγαλύτερη, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα γίνονται κι αυτά με τη σειρά τους, όλο και πιο δημοφιλή καθώς αποτελούν μια ευρύτατη πλατφόρμα επικοινωνίας που εκμεταλλεύεται εφαρμογές όπως το email, τα άμεσα μηνύματα τα video μηνύματα κλπ. Και τα τελευταία χρόνια το Facebook, το MySpace, το twitter συνδέουν όχι μόνο από ανθρώπους που ψάχνουν να κοινωνικοποιηθούν αλλά από τον καθένα ανεβάζοντας μάλιστα διαρκώς τον μέσο όρο ηλικίας των χρηστών. Όμως η κοινωνικοποίηση σε τοπικό επίπεδο έρχεται σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακά μέσα όπως είναι τα μαγαζιά της γειτονιάς ή τα στέκια της παρέας. Όμως, τα κοινωνικά και επικοινωνιακά δίκτυα, προϋπήρξαν των τεχνολογικών δικτύων, έστω και αν ιστορικά δεν τα λέγαμε έτσι και σε κάθε περίπτωση, λειτουργούσαν ενοποιητικά και συντονιστικά για κοινές διεκδικήσεις και όραμα.

Περισσότερα...
 
Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα • Έλληνας Πολίτης – Ευρωπαίος Πολίτης

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 ώρα 10.00-22.00 - HILTON

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Φίλοι,

Με χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο του εορτασμού «Ευρωπαϊκό έτος πολιτών 2013- European Year of citizens 2013», το οποίο σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθελοντισμού Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Έκφραση διοργανώνουν το:

Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα Έλληνας Πολίτης – Ευρωπαίος Πολίτης

Περισσότερα...
 
Κοινωφελής Εργασία & Social Media
Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2012 14:54

Άντρη Γεωρνταμιλή

Επικοινωνία & MediaΤα Social Media
στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωφελούς εργασίας

 

  

Νέα εργαλεία, νέα προοπτική 

Από τα ηλεκτρονικά έντυπα και τα blogs μέχρι τα forums, το Facebook, το Twitter ή τα μέσα διαμοιρασμού οπτικοακουστικού υλικού όπως το YouTube και το Flickr φαίνεται να ανοίγονται νέοι ορίζοντες αμφίδρομης επικοινωνίας, λιγότερο διαμεσολαβημένης ή και πλήρως αδιαμεσολάβητης. Πρόκειται για μια διαδικασία που φέρνει μια νέα κοινωνική δυναμική στην επιφάνεια μέσα από τα Social Media και έρχεται να ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά και συχνά ξεπερασμένα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Περισσότερα...
 
Η Σημασία του Ψηφιακού Περιεχομένου στη Δράση των Κοινωνικών Οργανώσεων
Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012 09:30

Γράφει η Βίκυ Καλογεροπούλου

Θεατρολόγος MSc


H ψηφιοποίηση της χρηστικής πληροφορίας και η διάχυσή της μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων στον τελικό χρήστη τη καθιστά το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο του νέου μοντέλου της οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας.  Η ψηφιοποίηση της πληροφορίας δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες γι`αυτή τη μεγάλη ανατροπή κι ενώ εώς σήμερα προσεγγίζαμε την πληροφορία υπό τη μορφή γνώσης, συναλλαγών κ.τ.λ.,πλέον αυτή είναι προσπελάσιμη μέσω των δικτυωμένων Η/Υ χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή της από το χώρο της γεωγραφικής της εγκατάστασης προς το φυσικό ή τεχνητό σημείο αποθήκευσής της.

Η αναγκαιότητα μιας οργανωμένης ψηφιακής ενημέρωσης στον τομέα της δράσης των κοινωνικών οργανώσεων είναι εμφανής είτε αυτές προέρχονται από τους επίσημους κρατικούς και δημοτικούς φορείς είτε από ιδιωτικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στις μέρες μας την εποχή της δικτύωσης και της διασύνδεσης των υπολογιστικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ηλεκτρονικών διόδων και η ταχύτητα προσπέλασης της πληροφορίας.

Περισσότερα...
 
Κοινωνικά δίκτυα. Πόσο νεωτεριστικά είναι;

του Βασίλη Τακτικού *

Όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα το μυαλό όλων πηγαίνει στο facebook και το διαδίκτυο. Και είναι αλήθεια. Καθώς η διείσδυση του διαδικτύου γίνεται όλο και μεγαλύτερη, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα γίνονται κι αυτά με τη σειρά τους, όλο και πιο δημοφιλή καθώς αποτελούν μια ευρύτατη πλατφόρμα επικοινωνίας που εκμεταλλεύεται εφαρμογές όπως το email, τα άμεσα μηνύματα τα video μηνύματα κλπ. Ήδη τον τελευταίο καιρό το Facebook, το MySpace, το twitter

Περισσότερα...
 
Οι αντανακλάσεις της οριζόντιας επικοινωνίας των εθελοντικών οργανώσεων στο πολίτικο σύστημα

του Βασίλη Τακτικού*

Η μεγάλη σημασία της οριζόντιας επικοινωνίας και δικτύωσης των χιλιάδων εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που μόλις τελευταία αναδεικνύεται στον δημόσιο διάλογο. Από την στιγμή που άρχισε αυτή η καθημερινή επικοινωνία, η συνεργασία και η ανταλλαγή ύλης μεταξύ των οργανώσεων, οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές.

Η προοπτική ενός επικοινωνιακά ενοποιημένου χώρου συνεγείρει όχι μόνο τις ίδιες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να αναζητήσουν νέα επίπεδα συνεργασίας, αλλά και ένα πλήθος από συλλογικότητες της ελληνικής κοινωνίας.

 

Περισσότερα...
 
Ο ρoλος των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών σε τοπικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο


Για να εκτιμήσουμε τη σημασία των Μ.Κ.Ο. μέσα στο νέο διεθνές πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να εξετάσουμε τρία σημεία – κλειδιά: Πρώτον, τη δυνατότητα των Μ.Κ.Ο. να αναπτύσσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις και θέσεις για τη λύση κοινωνικών προβλημάτων σε σχέση με τις ισχύουσες, «ορθόδοξες» των κρατών και των κλασσικών διεθνών οργανισμών.

Περισσότερα...
 
Ο ατομικιστικός ανθρωπολογικός τύπος
Ασφαλώς δεν ευθύνονται οι τεχνοκράτες ή η κεντρική πολιτική του κράτους όταν διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο τους πόρους. Ή δεν ευθύνεται μόνον η κεντρική πολιτική. Ευθύνονται σίγουρα και όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν την τοπική εξουσία και γραφειοκρατία, οι παράγοντες που συνθέτουν τα δημοτικά συμβούλια, δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από έναν ανθρωπολογικό τύπο κυρίως ατομιστικό.
Περισσότερα...
 
Ο ρόλος των ΜΜΕ και η αναπαράσταση των ιδεών


Γιάννος Παπαϊωάννου: Έχουμε αφήσει ένα κομμάτι να δούμε σχετικά με το ρόλο των μέσων επικοινωνίας, το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης. Αλλά, είναι μόνο αρνητικός αυτός ο ρόλος για τον πολίτη, για τον καταναλωτή και για το γενικότερο αποδέκτη των μηνυμάτων των μέσων μαζικής επικοινωνίας;Βασίλης Τακτικός: Η τηλεόραση είναι ένα τρομερά δυναμικό μέσο. Γιατί αξιοποιεί την εικόνα. Και η εικόνα καθυποβάλλει παραστάσεις, έννοιες, καθορίζει το φαντασιακό και τα πάντα στον άνθρωπο. Επομένως η τηλεόραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θετικά και αρνητικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στην προκειμένη περίπτωση για την ευρύτερη περιοχή που αναφερόμαστε, τη μικροπεριφέρεια προγραμματισμού Ερυμάνθου – Ολυμπίας – Καλαβρύτων, θα μπορούσε να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο προώθησης του οικοτουρισμού εάν είχαμε μία τοπική παραγωγή σε ντοκιμαντέρ που να αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία και όχι την ασημαντότητα των τηλεσκουπιδιών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε